Wat je absoluut moet vermijden tijdens je zwangerschap!


Zwanger zijn voelt op zichzelf al als een enorme verantwoording waar ontzettend veel bij komt kijken. Je lichaam verandert je state of mind, en je leven zal nooit meer als voorheen zijn met de komst van een kleine. Jezelf hierover informeren is niet alleen belangrijk maar het is ook super leuk om meer te leren over deze veranderingen en je hierop voor te bereiden. In deze blog staat vooral centraal wat je absoluut moet vermijden tijdens je zwangerschap.  Elke zwangere vrouw is er wel van op de hoogte om sigaretten en alcohol aan de kant te schuiven in die 9 zwangere maanden. Ook kun je als zwangere vrouw bepaald eten beter niet eten of bepaalde medicatie vermijden. Neem ook afstand van kattenpoep, röntgenfoto’s en tuinaarde. In je dagelijkse routine schuilen meer gevaren dan waar je van afweet. Deze gevaren zitten vaak in een klein hoekje maar zijn niet onbelangrijk om je in te verdiepen en bepaalde gezondheidsrisico’s voor je ongeboren kleine te beperken. 


Tuinieren en kattenbakken

Zwanger zijn is het perfecte excuus om tuinieren en het verschonen van de kattenbak aan je naasten over te laten. Er is namelijk een kans dat je besmet kunt raken met de parasiet genaamd toxoplasmose gondii. Deze parasiet verspreidt zich onder anderen via kattenpoep en vleeswaren. Zowel mens en dier kunnen besmet raken. Bij katachtigen vormt de parasiet een soort eitjes die door kattenpoep verspreid kunnen worden. De besmetting verspreid zich door de eitjes die zich kunnen vestigen op je hand of door ongaar of niet goed doorgebakken vlees te eten van een besmet dier. 


Toxoplasmose 

De parasiet is niet mens op mens overdraagbaar, behalve zwangere vrouwen. De besmetting kan door de placenta een weg vinden naar de ongeboren kleine, en hier ernstige schade aanrichten. De schade die deze besmetting aanricht is afhankelijk van het stadium van de zwangerschap. De mogelijke schade die je kunt oplopen zijn de volgende:

  • Een miskraam
  • Ontwikkelingsstoornissen 
  • Verkalkingen van de hersenen 
  • Bloedarmoede 
  • Uitslag
  • Een lever- of miltvergroting 
  • Geelzucht 


Dus lieve toekomstige mama’s let goed op dat je het vlees goed gaar bakt en je groente en fruit een extra keertje wast. Kom je nou toch in contact met aarde, zand, vuilstro of kuilvoer? Was dan je handen grondig! 


Gebitsproblemen 

Tijdens je zwangerschap is het verzorgen van je gebit nog belangrijker. Bepaalde gebitsproblemen kunnen namelijk ook invloed hebben op de kleine. Uit onderzoeken is gebleken dat de tandvleesaandoening parodontitis in verband staat met een laag geboortegewicht en te vroeggeboren kindjes. Ook komt het risico om te hoek kijken dat je door tijdens de zwangerschap een grotere kans loopt op bepaalde gebitsaandoeningen. Je verhoogde hormoonspiegel kan voor bloedend tandvlees of irritatie aan je gebit zorgen, ook is er meer risico op het oplopen van gingivitis: dit is een tandvleesaandoening veroorzaakt door tandplak. Mama’s het is dus belangrijk je gebit schoon te houden en wees niet bang wat vaker je tandarts te raadplegen en aan te geven dat je in je zwangerschap zit. Dit is belangrijk om te vermelden omdat je röntgenfoto’s beter kunt vermijden in die 9 maanden. 


Beter niet eten tijdens je zwangerschap

Ik weet het dames, tijdens je zwangerschap heb je natuurlijk ontzettende cravings naar bepaald eten, die MOET en zal je het liefst eten. Voor de brie, sushi en zwaardvis fanaten zullen het echter negen lange maanden worden. Dit zijn namelijk etenswaren die je beter aan de kant kunt schuiven. Kazen zoals camembert, feta en roquefort maar ook in rauwe vis kan de bacterie listeria bevatten. Het oplopen van deze bacterie kan leiden tot een doodgeboren kind of een miskraam… Veel zachte kazen die je kunt kopen in de supermarkt zijn gelukkig bereid met gepasteuriseerde melk en vormen hier dus geen risico. Roofvissen waaronder de zwaardvis kan veel kwik bevatten, dit kan de hersenontwikkeling van de baby schaden… Ook rauwe eieren kunnen tevens de kans op salmonellabesmetting vergroten, kook of bak je eitje daarom goed!  


Houd ook rekening met de volgende punten
  • Mama’s stel je niet te veel bloot aan chemische stoffen. Begrijpelijk dat je mee wilt helpen bij het voorbereiden van de kinderkamer, maar let het schilderen van de kamer toch aan je partner over. 
  • Verschuif je sauna of spa dagje toch maar even 9 maanden op. De baby is vooral in de eerste drie maanden gevoelig voor hoge temperaturen, en aan het eind van je zwangerschap loop je meer kans op infectie.
  • Röntgenfoto’s kun je beter uit de weg gaan. Laat ze alleen maken als er echt geen andere optie is en raadpleeg je arts of verpleegkundige. 


Raak nu niet helemaal gestrest! Neem deze tips mee, maar je moet vooral van deze bijzondere en mooie 9 maanden genieten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email