Back to school: tips om de eerste week door te komen

Of je kind nou voor het eerst naar de middelbare school gaat, naar groep 4 gaat of misschien zelfs voor het eerst naar de basisschool, wanneer de zomervakantie voorbij is staat er toch even een spannende en hectische week te wachten. Hoe ga je om met de eventuele spanning van je kind? Hoe kun je je het beste omgaan met de drukte die er weer bij komt kijken? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

 

Voorbereiding is key

Om de stress te verminderen is het enorm belangrijk om goed voorbereid te zijn. Maak dus een lijst met alles wat er in de begin periode nodig is. Gaat je kind bijvoorbeeld naar de middelbare school? Zorg er dan voor dat de boeken gekaft zijn en alle benodigde spullen aangeschaft zijn. Fiets eventueel al een keer samen naar de school zodat de fietsroute bekend is. Dit scheelt een hoop onnodige stress waardoor jij en je kind het nieuwe schooljaar een stuk prettiger ingaan.

 

Toon interesse

Zo’n eerste week kan erg spannend zijn voor je kind. Toon oprechte interesse of je kind het naar zijn of haar zin heeft op school of dat hij of zij ergens tegenaan loopt. Geef zo nodig advies en bied anders een luisterend oor.

 

Plannen, plannen en nog eens plannen!

Met het nieuwe schooljaar zijn het niet alleen de scholen die weer opengaan, ook alle clubjes en misschien wel het werk gaan weer van start. Om alles zoveel mogelijk op rolletjes te laten verlopen is het erg belangrijk om een planning te maken. Ga er op zondag bijvoorbeeld rustig voor zitten en maak een planning voor de komende week. Zo weten jij en de rest van het gezin waar iedereen aan toe is.

 

Moedig een positieve houding aan

Doe dit niet té overduidelijk, maar probeer je kind subtiel een positieve houding aan te laten nemen tegenover het ontmoeten van nieuwe mensen, vrienden weer zien, nieuwe leraren of leraressen en buitenschoolse activiteiten. Door alleen al met een enthousiaste toon over het nieuwe schooljaar te praten breng je al over dat het iets positiefs is.

 

Laat je kind alvast wennen aan het ritme

Je kind in de zomer lang laten uitslapen en vervolgens van de een op de andere dag wakker laten worden om om 7 uur om naar school te gaan vraagt natuurlijk om drama. Zorg voor een goede en energieke start door je kind langzaam alvast te laten wennen aan het nieuwe schoolritme. Staat je kind sowieso al vroeg op? Dan heb je er nu misschien geen profijt van, maar aan het begin van het schooljaar gelukkig wel.

 

We wensen jullie alvast enorm veel succes!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email